Proje Tanıtımı

İTFAİYE GÖNÜLLÜSÜ PROGRAMI

Projemiz 2013 yılından itibaren hayata geçirilmesi hedeflenen bir projedir. 1999 depreminden sonra Afet niteliği olaylarda İtfaiye, sivil savunma ve diğer acil durum ekiplerinin yetersiz kalabileceği ihtimaline yönelik her bölgede düzenli ekiplerin oluşturulması gerektiği kanaati oluşmuştur. Proje kapsamında her bölgede oluşturulacak ekipler, sivil toplum kuruluşları, kamu ve özel kurum ve kuruluşlarında yangın, kaza ve afet bilinci oluşturarak olaylara aktif görev yapacak gönüllülerin yetiştirilmesidir. Gönüllü itfaiyesi projesi kapsamında İtfaiye Müdürlüğümüzün bulunduğu bölgedeki ve köylerdeki bütün vatandaşlarımıza Afet, kaza ve yangınlarla ilgili bilinç kazandırılması amaçlanmaktadır.

Gönüllü İtfaiye programına katılanlara eğitimler Alaplı İtfaiye Müdürlüğü tarafından verilecektir.

PROJENİN AMACI;

• İtfaiye mesleğinin kamuoyuna tanıtılması.
  • İtfaiye Gönüllülerin Evlerinde iş yerlerinde okullarda bulundukları herhangi bir ortamda meydana gelebilecek küçük çaptaki olaylara yangınlara kurtarma çalışmalarına bilinçli bir şekilde müdahale etmeleridir.
  • Yangın, kaza ve afet (Deprem, sel ve su baskınları)  durumları öncesinde alınabilecek önlemler konusunda itfaiye gönüllülerini  eğitmek.
  • Yangın, kaza ve afet durumunda olay yerinde doğru davranış şekilleri konusunda itfaiye gönüllülerini bilinçlendirerek, bilginin mahalle sakinlerine veya köy sakinlerine ulaşmasını sağlamak.
  • Karşılaşılan olaylarda İtfaiye ekipleri olay yerine ulaşıncaya kadar itfaiye gönüllülerinin, müdahale için ortam hazırlamaları ve gerektiğinde müdahale etmeleri, ekipler olay yerine ulaştığında ise itfaiye komutasında birlikte çalışmalarını sağlamaktır. Böylece büyük çaplı yangın ve doğal afetlerde daha kısa sürede müdahale ile can ve mal kaybının en aza indirilmesi hedeflenmektedir.
  • Özellikle büyük çaplı afetlerde koordinasyonun sağlanması, kaynakların etkili kullanılması ve olay yerlerindeki karışıklıklara meydan verilmemesi amaçlanmaktadır.
  • Gönüllü İtfaiyecilik eğitimlerine katılarak sertifika almış olan vatandaşlar kendilerine uygun zamanlarda her hafta iki saat Alaplı İtfaiye Müdürlüğünde nöbet tutacaklardır.

PROJENİN HEDEFİ;

Alaplı ilçesinin ve köylerinin nüfusunun büyük bir bölümünü itfaiye gönüllüsü yapmak ve yangınlarda afetlerde itfaiyeye yardımcı olacak şekilde eğitmek itfaiye gönüllüsü yetiştirmek hedeflenmektedir. Eğitim sonunda gönüllü itfaiyeci sertifikası ve gönüllü itfaiyeci kimliği vermek hedeflenmektedir.

EĞİTİM İÇİN MÜRACAAT ŞARTLARI;

• İtfaiyeciliği sevmek, sevdirmek ve insanlara yardım etmeyi görev kabul etmek gibi yüksek insani değerlere sahip olmakla beraber, gönüllülük ilkesini benimsemiş olmak.
  • İtfaiye Gönüllüleri Eğitim programına kayıt olmak için müracaat  bireysel olarak İtfaiye Müdürlüğümüze yapılacaktır.
  • Bireysel başvuru dışında proje kapsamında tüzel kişiliğe sahip dernek, sivil toplum kuruluşları da  İtfaiye Müdürlüğümüze  başvuru yapabilirler.
  • Müdürlüğümüze başvuruda bulunanlar Müdürlüğümüz tarafından verilen Gönüllü İtfaiyecilik Bilgi Formunu doldurmaları gerekmektedir.
  • Gönüllü itfaiye eğitimlerine katılacak kişilerin sağlık ocağından sağlık raporu getirmeleri gerekmektedir.
  • Bireysel başvurular belirli sayıya ulaşıldığında Eğitim merkezimiz tarafından tarih ve sınıf oluşturulup gönüllülere ulaştırılmaktadır.
  • İtfaiye Gönüllüleri projesi kapsamında eğitimlere katılmak  için tüzel kişiliğe sahip kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları Alaplı Belediye Başkanlığı İtfaiye Müdürlüğüne dilekçe ile müracaat edebilir.
  • Alaplı Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü Gönüllü İtfaiyecilik Eğitim programlarına  çevre il ve ilçelerdeki vatandaşlarımızda katılabilir.
  • Gönüllü İtfaiyecilik Eğitimleri ücretsizdir.

EĞİTİM SÜRECİ;

• Gönüllü arama kurtarma birlikleri, okullardan ve izci kulüplerinden oluşan kişilerden ile eğitim grupları, bireysel olarak gönüllü itfaiyeciliğe başvurularda bulunanlar için eğitim programı oluşturulur.
  • Oluşturulan Gönüllü İtfaiyeci Eğitim grupları için üç farklı kurda eğitim programları uygulanır.
  • Çocuk ve genç gönüllülerde yaş grubuna uygun eğitim programı uygulanır.  Öncelikle teorik eğitim daha sonra uygulamalı eğitimlere geçilir.

UYGULANACAK EĞİTİM PROGRAMLARI;

4. Trafik kazaları
  5. Göçük Çalışmaları
  6. Trafik kazalarına Müdahale